Slik kan Agaia gi Livshjulet nytt liv

-

Vigelandsparken er en av Norges mest besøkte attraksjoner. Parken inneholder over 200 skulpturer som beundres av over en million besøkende hvert år. Nå trenger noen av de mest kjente skulpturene Livshjulet, Soluret og Monolitten hjelp av Agaia etter å ha blitt preget av tidens tann.

Det å finne den rette fremgangsmåten til å fuge/spekke sokkelene har vært et samarbeid mellom BYM, BYA, Vigelands museet og oss i Agaia. I tillegg har vi fått innspill og hjelp fra Forsvarsbygg, Nidaros Restaureringsarbeider, Næs Jernverk, og Tore Aakerholt.

Løsningen vi har valgt er en såkalt «Hot-mix». En metode å fremstille mørtel basert på brent kalkstein, sand, og vann. Temperatur ved blanding er mellom 75-120 grader. Dampen er en kjemisk reaksjon og verneutstyr er derfor viktig.

Vi valgte denne kalkmørtelen i håp om at den vil fjerne de utfellinger som er på granitten i dag og vil transportere fuktigheten.

Hos Agaia er det Anleggsleder Sigbjørn Boye, Tuva-Emilie Skilnand (lærling) og Markus Støle Jakobsen (fagarbeider) som har utført arbeidet. Vi håper dette vil fungere godt og bidra til at de flotte skulpturene varer lenge.