Skaper unikt kunstverk på låve i Lier

-

Foto: Niklas Hart/KORO

I en låve på Lier vokser Jumana Mannas kunstverk til det nye regjeringskvartalet frem, bygget av stein donert fra hele landet.

Etter et år med skisser, ideer og forberedelser er kunstneren Jumana Manna i gang med å utforme verket som skal integreres i bygulvet i det nye regjeringskvartalet.

I 2025 kan alle som befinner seg i Oslo oppleve kunsten på nært hold, på Johan Nygaardsvolds plass. Akkurat nå befinner det seg i en låve på Lier, som er Mannas atelier for anledningen.

Substitute, som er verkets navn, er 800 kvadratmeter og består av steiner donert fra kommuner og andre aktører i hele Norge. Her er storgatestein fra Stavanger, stein fra bybrua i Drammen, sprengstein fra Svenådalen og stein fra den bombede gammelkirka i Namsos. Til og med en liten inngravert kleberstein fra Nidarosdomen i Trondheim er det funnet plass til.

– Hver stein er et utrolig historisk minne, som spenner fra millioner av år gammel geologisk tilstedeværelse til stein brukt under en lyktestolpe utenfor slottet i Oslo. Vi er nå i en prosess med å prøve å fordøye og pakke ut så mange av disse historiene som vi kan, for så å brette dem tilbake inn i det konseptuelle stoffet i verket, sier Manna.

Et kollektivt verk

For å lage verket må tusenvis av kilo med stein flyttes med stor presisjon. Med seg kunstneren erfarne håndverkere fra Agaia, som er totalentreprenør av uteområdet i det nye regjeringskvartalet.

Mellom tre og seks fagarbeidere har jobbet for å håndtere og montere alle de individuelle steinene siden de startet arbeidet med Mannas kunstverk sommeren 2023.

– Det er et interessant og veldig uvant prosjekt for oss, som handler mye om at alle involverte ser og respekterer hverandres utgangspunkt og ekspertise. Det rører jo ved litt av symbolikken i verket også. Jeg tror dette blir veldig bra for byrommet, sier prosjektleder Fridtjof Myhrene.

Før steinene ankommer låven er de innom Johansen Monumenthuggeri i Sarpsborg, som sørger for at samtlige har en tykkelse på 12 cm. Det er også det eneste uniforme med verket, som med sitt uregelmessige og spontane uttrykk står i stor kontrast til bygulvet ellers.

– For resten av bygulvet er det en standard for hvordan det skal se ut, hvor mye det skal tåle når du kjører på det, fugebredde og retninger. Her er det ingenting av det, det er former og tilpasninger som er helt utenfor alle standarder. Det er utfordrende for håndverkerne våre, det blir mye håndarbeid.

Agaia har jobbet med kunstverk tidligere, men da gjerne i form av en statue eller en konkret form som skal festes, forteller han.

– Nå føler vi at vi er med på å lage kunsten, det har vi ikke vært med på før, sier Myhrene.

Kunstverket skal integreres i bygulvet i regjeringskvartalet og ferdigstilles i 2025. Her fra låven i Lier hvor verket blir til i tett samarbeid mellom kunstner og fagarbeidere. Bakerst fra venstre: Stanislaw Jasica, Robert Andrych, Hubert Kukla, Slawomir Kita og Rafal Wadas fra Agaia, og kurator Drew Snyder. Forrest fra venstre: Co-researcher Eystein Talleraas, produsent Liv Brissach og kunstner Jumana Manna. Foto: Niklas Hart/KORO.

Tverrfaglig samarbeid

Manna har base i Berlin, men pendler til Lier når hovedarbeidet pågår. I periodene hvor hun ikke er i låven, følger hun prosessen i tett dialog med KORO og Agaia.

Halve verket er snart ferdiglagt. Nå skal hver stein merkes og pakkes ned, for å gi plass til leggingen av andre og siste halvdel. Ifølge planene skal verket være ferdig flyttet til Oslo sentrum sommeren 2024.

Dette er et utdrag av en artikkel forfattet av KORO og gjengitt etter tillatelse. Hele artikkelen kan leses på koro.no. Låven som atelier – KORO